Warning: file_put_contents(update): failed to open stream: Permission denied in /var/www/vhosts/fermwrt.com/httpdocs/includes/Site.info.php on line 12

Warning: chmod(): Operation not permitted in /var/www/vhosts/fermwrt.com/httpdocs/includes/Site.info.php on line 13

Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /var/www/vhosts/fermwrt.com/httpdocs/includes/Site.info.php on line 17

Warning: file_get_contents(http://www.cmsupdate.3wmedia.nl/controllers/cms_update_check.controller.php?info=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 in /var/www/vhosts/fermwrt.com/httpdocs/includes/Site.info.php on line 17
Nieuws - Stand gehouden in monsteretappe | Ferm World Rally Team

Stand gehouden in monsteretappe

Stand gehouden in monsteretappe

De langste etappe sinds 2005 over 657 km tussen San Juan en Chilecito maakte zijn faam waar. Het Eurol Veka MAN rallyteam moest vandaag diep gaan. Marcel van Vliet knokte zich naar de zesde plaats bij de trucks. Peter Versluis kende eindelijk weer eens een goede dag met een prima 11e plaats. René Kuipers finishte als 12e in de etappe die werd gewonnen door leider Gerard de Rooy. Bij de auto’s won Carlos Sainz, Juan Pedrero Garcia kroonde zich de snelste motorrijder.

De ultiem lange special was letterijk van het gezicht van Marcel van Vliet te lezen. “De laatste 120 km waren extreem moeilijk, waarbij het laatste waypoint niet te vinden leek. Voor de rest zijn we uit de problemen kunnen blijven. De truck liep als een zonnetje.” Marcel van Vliet blijft ook na de slijtageslag tweede in het klassement.

René Kuipers genoot 657 kilometer lang van alles wat de Dakar zo prachtig maakt. “Het was in één woord super. Wat een geweldige proef! Alles klopte vandaag. De truck reed probleemloos. De kunst is nu om naar het bivak te komen. D’r zit nog maar 50 liter in de tank, dus dat wordt een uitdaging.” In het algemeen klassement is René Kuipers dertiende.

Het tweede deel van de special begon voor Peter Versluis met een extra handicap: eerder die dag had hij beide reservewielen al verbruikt. Hetzelfde gold voor de servicetruck, waardoor Peter op eieren moest rijden. Toch loodste hij zijn truck als elfde over de finish. “Eindelijk weer een goede dag”, genoot Peter van het sterke dagresultaat.

Etappe van morgen: kans op oververhitting

In de vijfde etappe rijden zowel de motoren en de quads als de auto en de trucks na twee aparte routes weer door hetzelfde terrein. De rit van Chilecito naar Tucuman bevat een lijvige special van 527 kilometer, waarbij de kans op overhitting voor mens en machine op de loer ligt. Letterlijk, omdat het bloedheet is in dit deel van Argentinië, maar ook omdat iedere deelnemer een dag eerder een loodzware etappe voor de kiezen heeft gehad. De organisatie heeft laten doorschemeren dat het aantal podiumkandidaten bij aankomst in het bivak in Tucuman opnieuw zal zijn geslonken.

FERM Dakar fact: navigator én speurneus

De navigator is de menselijke navgate: de gids in de auto of truck. Hij leest niet alleen het roadbook, maar bepaalt ook de koers aan de hand van de GPS-locatie en stuurt ‘zijn’ coureur richting de waypoints die elke dag moeten worden afgevinkt. ‘s Avonds als de rijder geniet van zijn rust is de navigator nog enkele uren druk om het roadbook van de volgende dag te bewerken. Gevaarlijke situaties worden bijvoorbeeld gearceerd. Bij de topteams begint het huiswerk voor de navigator al maanden eerder. Zodra de ASO de globale route heeft vrijgegeven wordt internet en Google Earth gebruikt om per etappe bijvoorbeeld de gevaarlijke situaties, het type wegdek en oriëntatiepunten in kaart te brengen.


Fotogalerij:

Video:

Nieuwsbrief: